2012. február 26., vasárnap

Dorcsi hazatért!!!!

Üdvözlet Mindenkinek!


Mint ahogy a cím is utal rá, végre leírhatom, hogy csütörtökön délután hazahozhattam Manócskát!
Két hét híján két évet vártunk erre a napra! Azóta Dórikának gyakorlatilag nem volt otthona.
Most újra van!!
Nehéz megfogalmazni azt az érzést, ami bennünk kavarog. Ha számot vetünk az elmúlt két évvel, bizony voltak olyan időszakok, amikor erre nem sok esélyt láttunk. Hol az állapota, hol a körülmények alakulása okozta a reménytelenséget. Azonban most is le kell írnom, amit annyiszor megtettem, hogy mi ketten egy pillanatra sem adtuk fel soha. A legsötétebb pillanatokban is kerestünk és találtunk parányi fénysugarakat, amelyekről hittük, hogy egyszer akkorára nőnek, hogy újra bevilágíthatják életünket.
Az idő előrehaladtával gyakran beborult felettünk az ég, de az akarat, a kitartás, és a baráti összefogás szele elűzte a legsötétebb felhőket is. .....és most teljesülhetett az álom, amiben annyira hittünk.
Elkezdődött egy minden tekintetben új élet.
Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül Manócska állapotát, de igyekszünk teljes életet élni, amennyire a körülmények és a lehetőségek engedik.
Tervezett napirend szerint kell élnünk, hiszen olyan sok minden változott a korábbiakhoz képest, hogy a "spontán megoldások" feledésbe merülhetnek. (Persze mindenkinek megvan a napirendje, de azt hiszem nálunk ez fokozott figyelmet igényel. Pl.előre meg kell gondolnom, mikor hova megyek, mit intézek, mit vásárolok, hiszen nem akkor "ugrok" le bárhová, amikor akarok, stb.)
Akadnak még apróbb nehézségek a gördülékenységet illetően, de azt gondolom gyorsan megszokjuk ezt az új, bizonyos szempontból nehéz, de mindenképpen szép élethelyzetet.
Az egyik legfontosabb dolog, hogy amit lehet, azt meg tudjam adni Dórikának. Ehhez elsősorban stabilizálni kell az anyagi helyzetemet, hiszen az utóbbi hónapokban csupán a családi pótlék jelentette a "stabil" jövedelmet. Talán nem kell részleteznem, hogy az mire elég!! Igyekeztem kiegészíteni itthoni tevékenységgel a jövedelmem, s ez úgy tűnt, hogy sikerülni fog, aztán rövid idő után most azzal kellett azonosulnom, hogy nem minden embert a jóindulat tart össze. Kiderült, hogy a társasházi alapító okirat szerint, csak akkor végezhetek itthon munkát, és tarthatok fent vállalkozást, ha ahhoz a lakóközösség hozzájárul. Nos ez itt nem valósult meg. A lakók egy részét zavarja a tevékenységem. Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, hiszen nem szobrokat vések, nem dob, vagy ének órákat tartok, ami nagyobb hangzavarral járna, hanem egyszerűen csak masszírozok. Állíthatom, hogy egyetlen páciensem sem nyögött még a kezem alatt, s egyéb nyugalmat sértő hangot sem adott ki. Mégis elindult a jelentgetés. Pl. van olyan, akit a gyógyhatású krém "szaga" zavar. Aztán az is felmerült néhány ráérő elmében, hogy ha majd mégis születik valami számomra pozitív megegyezés, akkor több közös költséget kell fizetnem, mert ha többen járnak hozzám, akkor nagyobb lesz a piszok a lépcsőházban, ergó többet kell takarítani. Már látom, amint rohamosan kopik a seprű. Komolyan mondom, hogy némelyik lázongónak a lábaközé dugnám, aztán vigye a szél!!
Talán nem kellett volna ezt leírnom, de úgy érzem, ez is hozzátartozik az életünkhöz, hiszen az önmagunk eltartásáról van szó!

Itt tartunk most!
Visszatérve Dórika hazakerüléséhez, és az azt megelőző néhány naphoz egy pár gondolatot szeretnék még ejteni.


Ahogy kiderült az, hogy Manó érkezik Pécsre, megkezdődött a készülődés, és természetesen nemcsak az én részemről. Editke a szociális munkásunk azonnal a segítés szervezéséhez látott. Ugyanezt tette a Szemem Fénye Alapítvány is.
Ennek  következtében Barbara egy tartós élelmiszerekből álló csomagot készített össze, amelyeket Editke hozott el a lakásunkra.
Nagyon szépen köszönjük!!



Elkövetkezett Dórika számára az utolsó éjszaka és az utolsó nap a klinikán.
Minden bizonnyal a legnehezebb és a leghosszabb az összes többi között.
Már nem igazán érdekelte semmi, csak a hazajövetel. Ez csütörtökön délelőtt aztán a végsőkig türelmetlenné tette. Mindent összepakolva vártuk a mentőt. Négy órán keresztül. Próbáltunk játszani, de nem kötötte le, nem volt hozzá türelme. Végre aztán fél három magasságában megjöttek értünk.
Nem tudom leírni azt az örömet, ami Dorcsiból áradt. Három óra után néhány perccel pedig birtokba vette a szobácskáját. Aztán kezdődtek a felfedezések. Először az ajtóra rakta fel saját kezűleg, a Vámos Robitól kapott névtábláját.
Aztán felmérte a lakás összes zugát, mindent alaposan megszemlélt és várta az első itthoni látogatót, aztán a másodikat.
Nekem pedig az az örömteli feladat jutott, hogy elkészítsem egyik kedvenc ételét. Noha többször megtettem ezt az utóbbi időben is, de hosszú idő után most először úgy, hogy ő is velem volt.


Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy megérkezzenek a látogatók. Természetesen a két helyettesítő szülő jött először Dóri-lesbe.
Miközben Manó jóízűen vacsorázott, -mint látható, felügyelet mellett,- nekem volt időm összeszerelni, az egyelőre nélkülözhetetlen eszközöket, és előkészíteni mindent, az első itthon töltendő éjszakához.




A látogatók távozása után az első itthoni pancsira is sor került.
Ami jó ebben, hogy nem reggel kell fürödnie, amikor még alig ébred fel.

Először az itthoni ágyban.
Nagyon kíváncsian várta, hogy milyen lesz az első éjszaka, és hogyan fog aludni.
Nos reggelre kiderült, hogy remekül.
Ami engem illet, ugyanezt nem mondhatom el, mert a lélegeztető gép, hozzávetőlegesen 30 másodpercenként jelezte, hogy működik, és ezt a "jó" szokását a mai napig megtartotta. Ez pedig azt jelenti, hogy viszonylag sűrűn nyitogatom a szemem, ami ugye nem egy optimális állapot az éjszakákat illetően. (kivéve ha az ember éjjeli őr)



Pénteken délelőtt a Dóri-házból is érkezett látogatónk Kriszti személyében. Vele tartott Editke is.
Kellemes beszélgetés keretén megbeszéltük azt, hogy miben tud nekünk segíteni az alapítvány.
Ennek értelmében többek között tervbe vettük, hogy Dorcsit hetente egy alkalommal "napközi" jelleggel beviszem a Dóri-házba, s ott részt vehet azokon a foglalkozásokon, amiket korábban annyira szeretett.
Továbbá szó esett egy időnkénti hétvégi felügyeletről is, amely bent alvást jelentene. Ezzel segítve az utolsó szakvizsgám megszerzését, amelynek tanfolyamai Pesten vannak havonta két alkalommal, hétvégenként. A tanfolyamot egy másik alapítvány finanszírozza, akik cserében az én szolgáltatásaimra tartanak igényt.
Megemlítem még, hogy ma kapta meg Manócskám március 2-ára a Dóri-házban tartandó farsangi bulira is a meghívót! Szóban persze már megtörtént a meghívás, és a jelmeztervezés is kezdetét vette, de most már "hivatalosan is hivatalosak" lettünk!
Szóval megindult az élet.
Ugyancsak pénteken a szomszédaink közül is volt látogatónk.
Erzsi néni, aki nyugdíjas zenepedagógus, már nagyon kíváncsi volt Dórikára.
Végre találkozhattak. Erre az alkalomra maga készítette kedves kis ajándékokat és faliképet hozott Manómnak.
Annyira jó volt látni és hallani, ahogy elbeszélgetnek.
Erzsi nénin látszott, hogy 40 évig foglalkozott gyerekekkel. Hamar kialakult köztük a "barátság".
(Erzsi néni nincs ellene az itthoni tevékenységemnek, pedig ő közvetlen mellettünk lakik.)




Az ébredés pillanatai.
Ezzel a géppel még nincs teljesen kibékülve Dórika.
A "csövek" túl merevek, és "többen is vannak", mint a régi gépnél, így nem tud forogni, csak az egyik oldalán aludni!!
Majd találunk ki valamilyen jó megoldást erre a problémára.
Pl. azt irányoztuk elő, hogy karácsonyra leszokik róla!







Délelőtt, amíg engem a főzés kötött le, Manócskám
hozzáfogott egy puzzle kirakásához.
Természetesen nem tudta még befejezni, de küzd vele.
Délután olvasott, zenét hallgatott, aztán játszottunk is, majd jött Bius, és ismét előkerült a puzzle. Mondanom sem kell, hogy egy másik. Így már kettő nincs befejezve, de legalább van mit elpakolnom.




Nyugodtan mondhatom, hogy remek étvágya van a Drágámnak.
Ami pedig szinte újdonság, hogy nap közben is eszeget, és ennek ellenére a fő étkezések alkalmával is elegendő mennyiséget elfogyaszt.











Ő is elégedett most az ízekkel is, és azzal is, hogy ő állítja össze az étlapot.







Most pedig lassan eltelik az első itthoni hétvége is.
Holnaptól ismét új feladatok várnak ránk.
Dórikámnak is kezdődik az "iskola". Igaz, hogy házi tanítással, de ez is más lesz, mint a kórházban.
Remélem minden alkalommal sikerül jó és jobb híreket megosztanom a blogunkban.
Mindenkinek eredményes és szép hetet kívánunk.

2012. február 20., hétfő

Célközelben

Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Régen írtam ekkora örömmel blogot!
Azt gondolom, már senkinek sem lesz újdonság, de leírhatom, hogy kézzelfogható közelségbe kerültünk ahhoz, amit néhány nap híján két éve várunk. Dórikám végre újra otthonába kerülhet. Csupán a formaságok, néhány szerződés és nyilatkozat szükséges hozzá.
Most, hogy itt állunk a cél előtt, szinte el sem tudjuk hinni, hogy mégis megtörténhet az, ami olyan lehetetlennek látszott. Csodálatos érzés! ...és még csodálatosabb lesz a végső beteljesedés után.
Kicsit azonban szeretnék visszatekinteni az utolsó néhány napra, amit még Pesten töltött(ünk).
Egy hete vegyes információk jutottak el hozzánk. Nem tudtuk mi lesz, de már nagyon készültünk az útra.


Én is megismerkedhettem (egyelőre) nélkülözhetetlen társunkkal, az lélegeztető géppel, amit Dorcsi ekkor már 4 napja használt.
Csinos kis masina, de jobb lenne vele kiállításon ismerkedni. Az első alkalommal okozott némi gondot, mert "kissé" érzékenyebb, mint a másik volt. Mostanra azonban egészen jól kiismertük a "drágát". Ez utóbbi jelző minden tekintetben igaz rá!







Vasárnap Magdika egy picit megigazította Manócska haját.
Muszáj volt néhány centimétertől megszabadítani, mert nem mostanában járt fodrásznál, és bizony a hajvégek hagytak némi kívánnivalót maguk után.
Amint azonban a mellékelt ábra is mutatja, maradt még neki bőven.




Délután megérkezett Helga, akivel természetesen nem lehetett kihagyni a társasozást.
Nagyon boldog volt Dórika, hiszen már régóta várta ezt a találkozást. Telefonon ugyan többször is beszéltek, de az mégis csak más, mint élőben.





Amikor vasárnap eljöttem a kórházból, még mindig nem tudtam semmit. Fogalmam sem volt arról, hogy mikor hozzák Dórikát Pécsre.
A kételyek hamar eloszlottak, mert hétfőn telefonált Manó kezelőorvosa, hogy mehetek is vissza, mert minden kész a szállításhoz, a mentőt megrendelték, akik 48 órán belül vállalták a szállítást. Nekem csupán cuccait kell elhoznom. Ez már jól hangzott, bár senki sem tudta, hogy mikor is lesz ez a költözés pontosan.
Aztán kedden délelőtt egyszerre érkeztünk a mentősökkel a kórházhoz. Ezt a váratlan várt tényt a nővérkék is az utolsó pillanatban tudták meg, hiszen alig egy órával korábban beszéltem Manóval, aki még akkor sem tudta, hogy kedd vagy szerda lesz -e a szállítás napja. Ennek következtében eszeveszett pakolás vette kezdetét. Tekintettel arra, hogy a cuccok zömét a gépek tették ki, nemigen lehetett korábban hozzálátni.
Végül minden a helyére került. Jó szokásunkhoz híven, ez alkalommal is sikerült megpakolni a mentőt. Apróbb dolgok nem nagyon maradtak, mert azokat folyamatosan hordtam haza, de egy köbméternyi eszköz plusz a kerekesszék és azért néhány szatyornyi ruha maradéktalanul kitöltötte a mentőben rendelkezésre álló helyet. Szerencsére a mentősök engem is elhoztak, így nem kellett külön utaznunk.
A búcsúzkodásra nem sok idő maradt. Meg kell mondani, hogy bármennyire is vártuk ezt a percet, bizony elszorult a szívünk, amikor elköszöntünk. Sok időt töltött ott Dórika, -sőt én is-, sokat kaptunk a kórháztól, "kicsit" összenőttünk a személyzettel. Nagyon megszerettük őket. Voltak közben kisebb-nagyobb gondok, ami természetes, és az lett volna csoda ha semmi sem történik, de összességében rendben volt minden. Hálásak vagyunk az ott töltött napokért, és köszönettel tartozunk mindenért. Én főleg azért, mert visszakaphattam a lányom, amit sokan nem tudtak elképzelni. Őszinte szeretettel gondolunk mindenkire, akivel kapcsolatba kerültünk, és nem fogjuk elfelejteni Őket! Mint emberek nagyon fognak hiányozni!!
Dél körül elindult velünk a mentő, elhagytuk Pestet. Az út első felében Dórika emlékezett vissza és sorolta a neveket, fájlalta, hogy volt olyan, akitől nem tudott elköszönni.
Nemcsak a kórház dolgozóitól kellett búcsút venni, hanem a pesti barátoktól is. Zsófitól, Katától, Krisztiéktől, és Janitól, aki már nem tudott odaérni az indulásunkig. Reméljük azonban, hogy hamarosan viszontláthatjuk Őket is, és nem a kórházban.
Fél háromkor érkeztünk Pécsre. Először ide, a lakásunkhoz jöttünk, hiszen a rengeteg holmit ide kellett szállítani, mert az intenzív osztályon csak a legszükségesebb cuccoknak van hely. Ezt az alkalmat megragadva Dorcsi is megtekinthette otthonát. Csupán néhány percet töltött itt, de az nagyon nagy boldogsággal töltötte el. A beépített szekrények kivételével körbemászta a lakást, és elégedett volt mindennel.  Aztán mentünk a klinikára. Szeretettel fogadtak bennünket, de mint kiderült, csak szerdára vártak. Ez azonban nem jelentett semmilyen fennakadást. Gyorsan berendezkedtünk, ami abból állt, hogy Dórika bekerült az ágyba, a gépeket pedig beállítottuk. Nem sokkal érkezésünk után megjött az első látogató is Ági személyében. Sokáig nem maradhatott, de jól esett a jelenléte.
Dorcsi könnyedén megszokta az új helyét, nagyon kedves volt mindenki vele (is).
Szerdán aztán már mozgalmasabb volt a nap. Bius kezdte a látogatások sorát. Ő még előttem érkezett, mert nekem közben jócskán akadt tennivaló. Aztán Editke, a szoc.munkás tett nála látogatást, ő már hívatalos minőségben is.


Kicsivel később "bogyesz" Zsuzsinak örülhetett Manó.
Rövid látogatás volt, de annál örömtelibb. Már fél
éve nem találkozott a két boszi egymással.










Zsuzsi még ott volt, amikor megérkezett "Vacsuti" Judit.
Annyira jó volt őket együtt látni.
Természetesen innentől nem a komolyság dominált a kórteremben. Szerencsére!
Azt viszont nagy örömmel jelentem, Dórika kifejezetten jó állapotban van, s már egyre "türelmetlenebbül" várja a hazatérését.
Valaki csodálkozik ezen?

 Ha azt írnám, hogy pirsing behelyezésre várnak, úgy sem hinné el senki!  

Nem is tudom eldönteni, hogy ezek a szép nyelvek kinek a tiszteletére kerültek így "házon kívül".
Lehet, hogy az olvasóknak szól???
Gyanítom, hogy nem! Viszont rajtam kívül más nem volt ott! Akkor?... Jézusom!!



Ez egy gyönyörű pillanat!
Dórika arcára is minden rá van írva!
 
A látogatások a többi napon sem szűntek meg.
Sokkal nagyobb könnyebbséget jelent számomra is, hogy a közelemben van Dórika, hiszen így minden nap találkozhatunk.
Délelőttönként elég nagy "nyüzsi" van Manó körül, gyógytornászok, és hallgatók látogatják, így nem olyan unalmas az élete. A szabad óráiban pedig zenét hallgat, és olvas. Biustól kapott egy könyvet, aminek annyira találó a címe, "Boszik az iskolapadban".
Mondanom sem kell. hogy nagy vehemenciával kezdett az olvasásába.





Azt is örömmel kell tudatnom, hogy Manómnak rendkívül jó étvágya van.
A hazai mellett, még a kórházi ételeket is szépen elfogyasztja. (Állítása szerint egészen ízletesek.)






Biussal és a "boszis" könyvvel.
Olyan jó érzés látni, hogy jó kedve van.




Ma kora délután megérkeztek a bohóc doktorok is.
Kíváncsian várta őket, nagyon érdekelte, hogy itt Pécsen milyenek a bohócok.
Pesten már nagyon ismerte őket. Volt ideje megszokni a társaságot.
A végén elégedettnek bizonyult annak ellenére is, hogy itt jóval kevesebb időt tölthettek nála.



A mai napon megtörtént a helyettesítő szülők vizsgáztatása. Természetesen sikerült nekik! Ez a momentum
is feltétele volt a hazaadásnak. Ezzel kipipálhattunk minden szükséges előírást. Gyakorlatilag valamennyi akadály elhárult Dórika kiadását illetően. Az intenzív osztály orvosa szerint, akár már a hét közepén itthon lehet a Manóm.
Egy pillanatra visszatérek a helyettesítő szülőkhöz. Judit és Bianka vállalta ezt a nem kis felelősséggel járó feladatot. Ezért úgy gondolom, a legkevesebb, hogy ezúton is köszönetet mondjak nekik. E nélkül Dórikát nem hozhatnám haza, tehát nagyon sokat tettek azért, hogy a lányomnak újra legyen igazi otthona.  
Nagyon köszönöm Nektek, amit értünk tettetek!!!!
Szóval, hamarosan új időszámítás kezdődhet számunkra. Tisztában vagyok azzal, hogy meg kell tanulnom egy új életformát, amelyet eddig még nem gyakorolhattam. Voltunk már egyedül, de nem ebben a formában. Akkor még Dórika "mobil" volt, könnyebben mozogtam én is. Ez megváltozott. A mozgástere némileg mindkettőnknek beszűkült. Új kihívásokkal kell szembenézni. Természetesen felkészültem rá, örömmel állok a feladatok elé. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de mindenképpen szép és nemes kihívásnak tekintem! A lányom rengeteg erőt ad, és amit érte teszek, az nem lehet áldozat!
Szeretnék néhány nap múlva ismét jelentkezni, de már azzal a hírrel, hogy Manó itthon van, és olyan fotóval, amelyen birtokba veszi a szobáját.

2012. február 7., kedd

Várakozás

"A szakadék szélén álltam, aztán hatalmas lépést tettem előre."
                                                                                  (SzI)

Szeretettel köszöntök Mindenkit!

Egy megjegyzéssel, illetve kéréssel szeretném kezdeni, ami nem kellemes, de úgy érzem kötelességem megtenni.
Aki azért olvassa a bejegyzéseket, hogy a rólunk, és esetleg barátainkról leírt információk alapján valakinek kellemetlenséget okozzon, azt nagy tisztelettel arra kérem, inkább ne látogassa a blogot!
Köszönöm!

Mondanom sem kell, hogy nem így terveztem.
Azt ígértem, hogy gyakrabban fogok jelentkezni. Ez nem így történt, noha időm lett volna rá.
Nem is a lustaság gátolt meg az írásban, egyszerűen nem éreztem úgy,  hogy összeállt annyi "irodalom", hogy érdemes legyen megjelentetni.
Abban bíztam, hogy Dórikát hamarosan hazahozhatom, és akkor lesz miről írni.
A körülmények úgy alakultak, hogy még mindig egyedül vagyok itthon.
A legutóbbi jelentkezésem óta azért mégis akadt némi változás, amit akár előrelépésnek is nevezhetnénk.
Mindenekelőtt az egyik legfontosabb esemény az volt,hogy a szakmai kollégium is elfogadta az anyagunkat, és megkezdődtek az egyeztetések a Bethesda kórház, valamint a pécsi klinika között. Aztán vártunk, és vártunk. Végre kaptam egy telefont, hogy Manót hamarosan, talán napokon belül ideszállítják, és legalább a közelben lesz, nem kell utazgatnom olyan messzire. Erre készültünk, szinte minden cuccát hazahoztam. A tüdőgyulladásból is szépen kilábalt.
Aztán jött a következő telefon, ami már korántsem esett olyan jól. Dorika átkerült az intenzív osztályra.
Mindössze annyit tudtam, hogy megnőtt az oxigénigénye, és egy álmatlan éjszaka után visszakérte magát a gépre, de mivel más tünetei nem voltak, jobbnak látták az ITO-ra való áthelyezést, ahol körül tudják járni a a problémákat. A szükséges vizsgálatok megtörténtek, új gyógyszert kapott,és folyamatosan figyelemmel kísérik. Tegnap aztán megérkezett az új lélegeztető gép is, (névnapi ajándék), amivel eltöltöötte az első éjszakát. Mai beszélgetésünkkor elmondta, hogy kicsit furcsa, leesik róla, nem úgy forog ahogy szeretne, stb. Ami megnyugtat, hogy a legjobb kezekben van, hiszen Liszkai doktor úr kezeli és állítja be neki a gépet. Ma délelőtt sikerült vele is beszélnem. Mindent elmondott, amit tudnom kell a gépről is és Dórikáról is. Azt örömmel jelentem, hogy Manó a körülményekhez képest jó állapotban van. Tegnap történt nála némi fülészeti beavatkozás is, ami kissé fájdalmas volt számára. Nagyon meg tudom érteni.
A doktor úr elmondása alapján az is lehetséges, hogy Dorcsit hamarosan lehozhatják Pécsre, akár napokon belül, s ez gyakorlatilag az itteni klinika fogadóképességén múlik.
Sajnos, az ITO-s ellátás némiképpen megváltoztatta a napjait is, hiszen oda rajtam kívül nem mehet be senki. A rehabon azért voltak rendszeres látogatói, pl.Jani hetente kétszer is ment hozzá, de a mozgástere is nagyobb volt. Pillanatnyilag nagyon unatkozik. Nekem pedig már a hétvégi látogatás is okoz némi problémát, nemhogy naponta tudnék menni hozzá. Beszélni szoktunk telefonon, s most már gyakorta és egyre türelmetlenebbül elhangzik a "meddig" és "mikor" kérdés. Azt gondolom, ezen sincs semmi meglepő. Az a legnagyobb baj, hogy nem tudok konkrétan válaszolni neki. Szerintem az ígérgetésekből már teljesen elege van. Akárcsak nekem!
Összefoglalva, Manócska pillanatnyilag kielégítő állapotban, némiképp türelmetlenül, de még mindig óriási kitartással várja a hazajövetelét. Én pedig bár idegileg (is) kissé kimerülve reménykedem abban, hogy ez a pillanat már nem sokat várat magára.

 Ez a kép az ITO-n készült most 4-én. Azt gondolom, a mosolyában benne van az erő és a kitartás.
Manó üzenete: "Mindenkit puszilok!!"
  Én átadtam!

Egy gondolat a végére. Nagyon szépen köszönöm az érdeklődő telefonokat és a biztatást! Ez nagyon jól esik mindkettőnknek!